Waarom jezelf vergelijken met anderen nooit werkt!

Bijgewerkt: 20 mrt 2019

Als Nlp Trainer, Personal Trainer en Vitaliteitscoach vraag ik mijn klanten naar het einddoel dat ze voor ogen hebben, wat willen ze bereiken. En vaak komen er antwoorden die te maken hebben met ideaalbeelden en voorbeelden van hoe het zou moeten zijn, een (perfect) strak lijf, een (10 jaar) jongere uitstraling, een (ideaal) slank lichaam, een fanatieke sporter (die het ook altijd leuk vind), die (super) snelle hardlooptijden, de (perfecte) moeder vol energie, die charismatische teamleider (waar iedereen dol op is), die zelfverzekerde ondernemer (bij wie altijd alles lukt) en ga zo maar door.


Tegenwoordig worden we via allerlei sociale media voortdurend overspoeld met allemaal idealen; prachtige vrouwen en mannen, geboetseerde fitte lijven, prachtige levens en plaatjes vol gepimpte foto's en een heleboel marketing. Een soft focus en verjongingsfilter voor onze selfies en wie weet kunnen we straks ook de optie -2 kg, -5 kg, -10,kg of onze taillematen vooraf instellen om het plaatje perfect te maken."Comparison is the thief of Joy"

Ik vind dat een waarheid als een koe! Wanneer je je focust op wat andere mensen (beter) doen dan jij dan doe je jezelf per definitie al tekort! De twee gedragingen die ik het meest tegenkom als ondermijnend patroon bij het bereiken van doelen zijn vergelijken met anderen en perfectionisme. En deze 2 werken erg goed samen in het niet bereiken van je doelen. En natuurlijk doen we dit allemaal weleens, en soms zet het zien van wat er mogelijk is je juist in beweging. Maar verder dan dat zou het vergelijken en nastreven niet moeten gaan. Want door niet je eigen, maar het pad van de "perfecte ander" te volgen ondermijn je jezelf en zuig je jouw mentale, fysieke en vaak ook financiële bronnen leeg. Je verliest oog voor je eigen persoonlijke proces, je eigen unieke talenten en je eigen plezier en (kleine) overwinningen! Deze gewoonte van vergelijken, perfectionisme is echter zeer hardnekkig en moeilijk om te doorbreken (en dát weet ik uit eigen ervaring!).


Ik geef je graag 4 tactieken die je kunt inzetten zodra je weer merkt dat je jezelf weer vergelijkt met ideale anderen of perfectionistisch te werk gaat!


Onthoud dat social media alleen maar is bedoeld voor (persoonlijke) marketing!

Social media maakt het voor ons ontzettend makkelijk om ons eigen leven, ons eigen lichaam en uiterlijk te vergelijken met dat van anderen. De waarheid is echter dat social media alléén maar de hoogtepunten van iemands leven laat zien! De beste momenten worden weergeven, terwijl we er op ons best uitzien. Foto's zijn gefilterd, vanuit een optimale hoek (wel 20 keer) genomen en daarna aangepast. De beperkingen en obstakels uit het echte leven worden hier niet in meegenomen. Vergelijk je eigen leven niet met de hoogtepunten van het leven van een ander, dit is slechts een glimp van de werkelijkheid!


Het pad van iedereen is anders en alleen het jouwe doet ertoe

We kennen niet ieders pad. Ik vergelijk mijn ondernemerschap soms nog steeds met die van de in mijn ogen topondernemers in de zakenwereld en vraag me af hoe ze daar zijn gekomen. Maar als ik er eens goed naar kijk, realiseer ik me dat zij er vaak al meer dan 20 jaar mee bezig zijn. We hebben geen idee wat iemands pad is geweest door hun leven van buitenaf te bekijken, en al helemaal als we ze volgen via sociale media. Ze hebben misschien al jaren geworsteld met hun eigen tekortkomingen en beperkingen of hebben in al die jaren tijd hun zelfacceptatie en zelfrespect opgebouwd.


Zolang we naar anderen kijken en onze levens vergelijken met die van hen, nemen we alleen de buitenkant waar en in plaats dat we de focus leggen op het werk dat aan onze eigen binnenkant moet worden gedaan. Vergelijking leidt af van je eigen interne werk dat juist nodig is om je eigen doelen te bereiken, je doet jezelf tekort!


Maak er een dagelijkse gewoonte van om jezelf te accepteren en te waarderen!

Stop met vergelijken met anderen, we zien er allemaal anders uit en zijn ieder uniek! En dat is prachtig! Elk lichaam is ander, functioneert anders en heeft ook andere voeding, beweging en ontspanning nodig. Omarm je eigen lijf en stop je aandacht in het ontdekken wat jij specifiek nodig hebt om je op je best te voelen! Een betere gezondheid , balans en een gezond gewicht dat bij je past zijn dan onvermijdelijk het resultaat.


Het ontneemt je geen energie, maar geeft je energie. Zodra je jezelf echt accepteert en waardeert zul je merken dat je die vergelijkingen helemaal niet meer nodig hebt. De mentale energie die het je kostte om perfect te moeten zijn kun je nu steken in het bereiken van je eigen unieke persoonlijke doelen. Als je merkt dat je weer vergelijkt, weet dan dat je daarmee plezier verliest! Je gaat weg van zelfacceptatie, verlegt de focus weer naar buiten in plaats van naar je eigen binnenwereld en het brengt je niet dichter bij je doelen!


Stel haalbare en realistische doelen

Als gaat om fitnessdoelen gaat hoor ik vaker dat klanten zelf al geprobeerd hebben om af te vallen of fit te worden. Daarin gingen ze het liefst van niets naar alles. Van nooit sporten naar 4 keer per week fanatiek trainen, in 3 maand een halve marathon willen lopen, 10 kilo in een maand tijd willen verliezen.


Vervolgens haalde de realiteit van het leven hen weer in: de planning thuis of deadlines op het werk, zieke kinderen, het eigen lichaam ging zelf in protest door de veel te hoge eisen, of de resultaten die ze zelf verwachtten van al dat harde trainen vielen tegen en de verleiding om te stoppen was groot en won het uiteindelijk,


Vaak zijn de verwachtingen die je hebt van wat fysiek mogelijk en haalbaar is veel te hoog. Ze zijn gebaseerd op perfecte voorbeelden om ons heen, of voorbeelden die niet goed passen bij jouw leefsituatie of lichaam! Wanneer dan resultaten uitblijven neigen we naar opgeven.


Stel realistische en haalbare doelen voor jezelf die passen bij het leven en lichaam dat jij hebt, niet het leven en lichaam van (perfecte) anderen! Inspiratie door anderen kan je wel motiveren, maar zodra je gaat vergelijken wordt je weer een dief van je eigen plezier!

Het leven is nu eenmaal niet perfect, we hebben onze eigen stappen te overwinnen. Jouw doelen en dromen zijn meer dan de moeite waard, en met doorzettingsvermogen en de juiste focus zul je ze bereiken.

Onthoud dat het gaat om progressie, niet perfectie!


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven