Meer over NLP: Index Computations


NLP bestudeert hoe elke ervaring die wij hebben is opgebouwd en hoe deze structuur een effect heeft op ons "zijn", onze stemming en gemoedstoestand en de invloed op ons gedrag, onze keuzes en ons handelen.


Al onze ervaringen opgebouwd uit 3 verschillende deelaspecten: de Index Computations of in het Nederlands: onze aandachtsvelden. Index Computations geven informatie over hoe wij gegevens registreren (indexeren) over hoe wij onze ervaringen verwerken (computing). Simpel gezegd: hoe is mijn ervaring in mijn brein verwerkt en opgeslagen en hierbij interessant is de vraag wat is mijn voorkeurspatroon?


In al onze ervaringen kunnen we 3 velden in onze hersenactiviteit onderscheiden:

  • Interne processen IP (denken); onze denkprocessen, interne dialoog, aannames, vergelijkingen, ideeën en gedachten.

  • Interne staat IS (voelen); onze stemming, gemoedstoestand en de emotionele betekenis die wij geven aan onze ervaringen.

  • Extern gedrag EG (doen); ons (non) verbale gedrag uitgedrukt in taal en handelingen.Voor een buitenstaander zijn deze Index Computations een onderdeel van je persoonlijkheid, je stijl en wijze van aanpak in je leven, het is jij!

Soms echter is die persoonlijke stijl niet altijd effectief, of zou jij graag willen begrijpen hoe een ander in elkaar steekt, keuzes maakt of zou je willen leren hoe je anders in een ervaring kunt zijn. Met meer zelfvertrouwen of doortastender bijvoorbeeld, of misschien wil je juist wat minder impulsief handelen en meer contact willen maken met je eigen intuïtie voor je beslissingen maakt zodat je niet in 7 sloten tegelijk loopt of spijt hebt van je keuzes achteraf?


Het kan dan zijn dat in dit samenspel van je Index Computations een disbalans is ontstaan, waarbij er een naar verhouding grotere aandacht gaat naar 1 van de aandachtsvelden ten koste van de andere.

Je kunt je misschien voorstellen wat het effect is wanneer je overmatig via je interne processen ervaart, je kunt vastlopen in gedachten (piekeren, wikken en wegen, twijfelen) waardoor je niet tot beslissingen kunt komen of uiteindelijk daadwerkelijk iets gaat doen! Of dat je bijvoorbeeld zonder nadenken en/of impulsief handelt op het moment dat extern gedrag de overhand heeft in je voorkeuren, je handelt zonder nadenken.

Een ander voorbeeld is dat je grip op de wereld verliest op het moment dat je gevoelsprocessen de overhand nemen waarbij je vastloopt in de stroom van stemmingen en emoties omdat richting, ratio en een koppeling met de realiteit ontbreken.

Index Computations hebben ook nog eens een effect van voorspelbaarheid, ze filteren namelijk ook de wijze waarop jij je wereld waarneemt, en "Where intention goes...energy flows.... "


De impact van deze aandachtsvelden is groot omdat ze je totale ervaring beschrijven en beïnvloeden. Ze vormen de 3 eenheid van je bewustzijn. Het spreekt voor zich dat wanneer deze aandachtsvelden in balans zijn je evenwichtig in je leven kunt staan, in contact met alle 3 aandachtsgebieden in je ervaringen. Zo krijg je de meest volledige informatie over je ervaringen, kun je je flexibiliteit inzetten en keuzemogelijkheden overzien met als resultaat een krachtige, (zelf)empathische en evenwichtige persoonlijkheid die het leven optimaal beleeft! Deze boeiende stof is een vast onderdeel in onze NLP Practitioneropleiding, een krachtig instrument en een vaardigheid met groots effect als je deze kunt toepassen in je contact met anderen!0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven