Krijg grip op je snackgedrag

Bijgewerkt: 9 nov 2018

Jouw snackgedrag zorgt er vaak voor dat er elke dag honderden calorieën onbewust je dagelijks eetpatroon binnensluipen. En het is zo verleidelijk om eraan toe te geven, gemak dient de mens en het ziet er vaak veel lekkerder uit dan een bakje komkommer, I know. En met mate jezelf een keer verwennen met een zoete of hartige veel te calorierijke snack is natuurlijk ook niets mis. Helemaal als je er vol bewust van geniet! Het zijn echter vaak die onbewuste eetmomentjes die ons de das om doen. Ik geef je een paar voorbeelden van die snelle snacks en de calorieën die erin verstopt zitten:


- een snackreep (mars/snickers) : 250kcal

- een donut: 250kcal

- een klein zakje chips: 160kcal

- een versgebakken chocolat chip cookie: 160kcal

- een handje pepernoten: 110 kcal


Een paar van dit soort snacks per week kan het verschil uitmaken tussen aankomen of afvallen. Het voelt misschien als een onmogelijke opgave om je snackgedrag binnen de perken te houden en je doelgewicht te bereiken maar er zijn wat tips die je zouden kunnen helpen!1. Raak niet afgeleid tijdens het eten

Wanneer heb jij voor het laatst gesnoept zonder dat je bezig was met iets anders tegelijkertijd? Onderzoek heeft aangetoond dat we meer snacken en eten als we afgeleid worden door andere zaken tegelijkertijd, je brein verwerkt op dat moment de informatie van het eten niet (omdat het op dat moment bijzaak is) en slaat het tevens niet op in je geheugen. De kans dat je zonder een bewuste herinnering aan je eetmoment sneller trek krijgt is daardoor ook groter. Dus zet de tv uit, leg je mobiele telefoon weg terwijl je eet en focus je volledig op het eten zelf. Je eet minder op dat moment en gedurende dag,

2. Eet niet uit de grote verpakking

Een onderzoek door Cornell University heeft aangetoond dat bioscoopbezoeker gemiddeld 45.3 procent meer verse popcorn aten als ze uit een Large verpakking aten tegenover een Medium verpakking. Dus als je niet onbewust teveel wilt snacken, eet dan niet uit de grote verpakking maar haal er één portie uit en eet dit in een klein schaaltje/bakje etc.

3. Gebruik je snackmoment om meer proteïne binnen te krijgen

Proteïne/eiwit heeft een langer proces nodig om verwerkt te worden tot lichaamsvet dan koolhydraten (suiker) en vet. Eiwit kost meer energie om te verteren en op te laten nemen door ons lichaam. Een gemiddeld actieve vrouw heeft zo'n 130 gram eiwit per dag nodig en niet altijd komen we hieraan. Denk eens aan de volgende eiwitrijke snacks:


 • Geroosterde kikkererwten

 • Magere griekse yoghurt

 • Magere kwark met vers fruit

 • Een rijstwafel met pindakaas

 • Een eiwitrijke reep (eat natural)


4. Ga bewegen

Sta op en wandel of fiets een stuk, pak eerst die huishoudelijke klus even aan. Grote kans dat je trek daarna verdwenen is of dat je even de kans krijgt te bezinnen waarna je een gezondere keuze kunt maken. Het klinkt zo simpel, maar fysieke activiteit helpt echt! Stap echter niet in de valkuil dat je na het sporten denkt dat je je verbruikte energie er weer aan moet eten, een schaaltje kwark voldoet als je zwaar getraind hebt, de rest vult weer aan tijdens al je andere gezonde maaltijden. 5. Koop het niet in de supermarkt

De beslissing of je wel of niet iets gaat eten maak je eigenlijk al op het moment dat je besluit het te gaan kopen, niet wanneer je thuis de verpakking opent. Dus onthoud: als je het koopt ben je van plan het te gaan eten! Blijf in de supermarkt ver weg van de "snackgang" en loop vooral langs de buitenste gang waar alle versproducten, groenten, fruit en zuivel te koop zijn. Je voorkomt dat je in de verleiding komt.


6. Wees voorbereid

Soms is snacken onvermijdelijk. Door drukte, onderweg zijn of op feestjes. Zorg daarom dat je op voorhand voorbereid bent en gezonde snacks bij je hebt voor dit soort momenten. Bewerkt voedsel zorgt ervoor dat je blijft eten, onder andere door je bijvoorbeeld voldoende smaakbeleving te geven maar nét niet genoeg om je brein het sein te geven dat je verzadigf bent. Goede en gezonde snacks die makkelijk zijn mee te nemen zijn onder andere:

 • Fruit

 • Groentechips, zelfgemaakt (er zijn veel recepten te vinden)

 • Eiwitrepen

 • Snackgroenten

 • Griekse yoghurt

 • Kruidenthee


7. Zorg voor voldoende slaap

Slaap is belangrijk, voldoende slapen en op tijd naar bed gaan en ook de kwaliteit van je slaap beïnvloeden je trek in bijvoorbeeld zoetigheid overdag. Slaaptekort verminderd het gehalte leptine in je bloed, en dit hormoon geeft je een gevoel van verzadiging. Tegelijkertijd wordt door te weining slaap meer van het hormoon ghreline aangemaakt dat je eetlust bevordert. Je gaat dus meer eten en raakt minder snel verzadigd, niet erg handig dus!


8. Ontdek je ware honger

Weet jij waarom je trek hebt? Is het daadwerkelijk fysieke behoefte aan eten of komt de honger voort uit verveling, emotie, behoefte aan verwennerij of troost? Door jezelf eerlijk te vragen en het ook te erkennen kun je andere keuzes maken. Honger is een signaal van je lijf dat het verzorging en aandacht nodig heeft, en eten is niet het enige middel.


Wees voorbereid en houd grip op je snackgedrag en je kunt de hoeveelheid onnodige calorieën die je dagelijks onbewust eet beter beperken. Het maakt het verschil tussen aankomen of afvallen. Ikzelf eet inmiddels alweer een aantal weken suikervrij nadat ik me bewust werd dat mijn snackgedrag me alleen maar vermoeider en energielozer liet voelen. Het effect van minder suiker en gezondere snackkeuzes is al vrij snel merkbaar: plattere buik, geen dips meer gedurende de dag, ik slaap beter en heb meer energie! Succes met deze tips, reageren of een vraag stellen kan altijd in de comments!0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven