Ik wil meer rust

Ik hoor het vaak om me heen, iedereen kan zich er in het hectische leven van alledag wel iets bij voorstellen. Graag een iets minder volle agenda (maar niets hoeven missen) meer tijd voor ontspanning (als alles af is), meer tijd voor waar het in het leven écht om draait (maar liever niets loslaten wat je al zoveel energie heeft gekost). Herken je dit? Verlangen naar rust maar uiteindelijk de stappen die zo nodig zijn (nog) niet kunnen zetten?
Vaak is het vooral je hoofd dat maar door blijft gaan, onrustige gedachten, drukte in je brein, de "ik moet" gedachten, iets niet los kunnen laten. Stel je jezelf regelmatig de "ben ik wel gelukkig" en "doe ik wel wat ik écht wil" vragen? Of een "wat wíl ik dan eigenlijk echt" vraag? En wat maakt mij dan gelukkig? Twijfels, onzekerheden en de voors- en tegens beginnen aan een nieuwe ronde om je uiteindelijk te doen inzien dat je het zo slecht nog niet hebt of dat het nog niet erg genoeg is, dus zet je je schouders er weer onder. De dagelijkse sleur krijgt je langzaamaan weer grip en jou en brengt je misschien niet de rust waar je zo naar verlangt maar is wel vertrouwd. Stress went. Het is een gewoonte, geen emotie, al zeggen we tegenwoordig snel "ik voel me gestrest".


Stress is het eindresultaat van jouw waarneming van de wereld (vanuit projectie), jouw overtuigingen en vooronderstellingen, je gedragskeuzes, eerdere ervaringen en verwachtingen in de toekomst, onderliggende emoties. Rust ook.......

Ligt de oorzaak buiten ons of in ons? Is het een gevolg van externe gebeurtenissen of is het een effect van ons eigen interne programma. Het boeit mij enorm die interne persoonlijke programma's, en uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het ontcijferen van mijn eigen persoonlijke programma mij de tools en herkenningspunten heeft gegeven waardoor ik mijn eigen (interne) rust in balans kan brengen en houden. Stress vraagt van mij om een check en een reset van mijn eigen programma, de omstandigheid of externe oorzaak blijft dezelfde.......ik ben veranderd en kies anders. Ik wil je een paar eenvoudige stappen aanreiken die je op weg kunnen helpen, dat hebben ze voor mij zeker gedaan:)


Stap 1: Vind de oorzaak/de bron: Rust of stress is een interne staat van zijn, en hangt samen met je denken, voelen en doen. Wat is er nu precies? Spanning? Onzekerheid? Angst? Twijfel? Boosheid? Teleurstelling? Verdriet? Verwachtingen over jezelf/anderen? Ligt de bron in jezelf of is er iets in je omgeving? Welke gedachten heb je erover, en wat is het effect daarvan? En klopt jouw conclusie met de werkelijkheid? Of zijn er nog nieuwe invalshoeken van waaruit je je problemen kunt bekijken, beluisteren en aanpakken? Stel jezelf eens een paar kritische vragen of vraag een ander dit voor jou te doen en kom tot nieuwe inzichten en bewustwording.


Stap 2: Wordt je bewust in welke tijd je denkt: ben je vooral bezig met verleden, wat daar gespeeld heeft, angsten en onzekerheden? Jouw eerdere ervaringen beïnvloeden altijd jouw waarneming in het hier-en- nu. Het kan dus zijn dat je je eigen capaciteiten lager inschat op basis van vroegere ervaringen, maar je onderschat hiermee al snel alle ontwikkeling die je sindsdien hebt doorgemaakt en onderschat je eigen kunnen. Of ben je vooral bezig met de toekomst, waarin je (hoge) verwachtingen hebt van jezelf, van je resultaten, en waarin je twijfel en onzekerheden vindt? Perfectie is hier een mooi voorbeeld van, wat streef jij na? De kans dat je opgeeft is aanwezig, dat je niet durft uit angst voor falen. Het levert je in ieder geval in het hier-en-nu onrust op, waardoor niet bezig gaat met wat je diep van binnen eigenlijk wel zou willen (en/of kunnen).


Stap 3: Ben jij voldoende lichamelijk actief en creatief bezig? Onderneem jij vaak genoeg iets waarbij je je zo inspant of zo opgaat in je creativiteit dat je brein even kan ontspannen en niet meer hoeft of moet? Heerlijk om even alles los te kunnen laten. Sporten en creatief zijn vormen een echte uitlaatklep voor je brein! Even uit de sleur en in een flow waar geen ruimte is voor het voortdurende geratel in je hoofd. Het is tot de dag van vandaag mijn manier om mijn "programma" te resetten, mijn beste ideeën en oplossingen ontstaan na een rondje hardlopen, take a break!


Je rust vinden heeft alles te maken met hoe jij in het leven staat. Ligt je focus op wat er mist, niet goed gaat, negatief is dan zullen onrust en stress toenemen. Zie jij de positieve intentie in wat er gebeurd om je heen, kun jij in je fouten opbouwende feedback ontdekken en kun jij oud zeer omtoveren naar krachtige hulpbronnen in het hier en nu dan zul je merken dat innerlijke rust groeit. Rust is geen emotie maar het eindresultaat van jouw levensstrategie!0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven