Hoofdpijn, migraine en het weer.

Heerlijk zo'n Nederlandse zomerstorm, ik kan het onstuimige weer best waarderen hoor. Maar helaas heeft het ook een keerzijde: migraine en in mijn geval soms het begin van een (cluster) hoofdpijn periode en aangezichtspijn. Ik heb al vaker het gevoel gehad dat de weersituatie hier een rol in had en noem mezelf weleens cynisch een "levende barometer". Leuk is alleen anders.Heb jij ook vaker last van hoofdpijn als de weersomstandigheden nat of onstuimig zijn? Je zou weleens op het juiste spoor kunnen zitten. In een 7 jaar durend onderzoek werden 7000 mensen gescreend met hoofdpijnklachten in relatie tot weersomstandigheden. Hieruit blijkt dat er inderdaad meer kans op hoofdpijn is bij bepaalde weersomstandigheden, zeker als je last hebt van migraine. Met name een dalende luchtdruk, hoge luchtvochtigheid, sterke temperatuurschommelingen en toenemende wind zijn factoren die de hoofdpijn kunnen uitlokken. De dalende luchtdruk heeft hierop de meeste invloed.


Maar hoe ontstaat die hoofdpijn dan? Zodra de luchtdruk snel daalt, zet de lucht in je bij- en voorhoofdsholten uit. Hierdoor komt er meer druk op je bloedvaten te staan met als gevolg een grotere kans op hoofdpijn. Hierbij kun je stellen dat hoe hoger de temperatuur of anderzijds hoe lager de luchtdruk hoe groter de kans op hoofdpijn. Misschien ben je ook gevoelig voor de drukverschillen tijdens een vliegreis, ik in ieder geval wel en het kan zeker een aanval uitlokken. Uiteindelijk lost dit drukprobleem zich ook vanzelf weer op zodra je lichaam zich heeft ingesteld op de verandering of zodra de luchtdruk weer stijgt. Alleen is dan de hoofdpijnaanval niet gelijk weg.


In tegenstelling tot een stormachtige dag met een lage luchtdruk verzacht een droge dag met hoge luchtdruk en zonneschijn de symptomen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Voor sommige mensen, is een belangrijke oorzaak van hoofdpijn en migraine bijvoorbeeld helder zonlicht. Dan toch maar een goede zonnebril of pet en voldoende in de schaduw blijven. Voorkomen is beter dan genezen nietwaar?


Sommige wetenschappers geloven dat een snelle verandering in weer het chemische evenwicht in het menselijke lichaam kan veranderen, en daarmee wordt bedoeld de ionisatie (positieve en negatieve aantrekkingskrachten) van de lucht. Er zijn studies die suggereren dat elektromagnetisme hersenenpatronen beïnvloedt, zenuwen irriteert en lichaamschemie verandert. Helaas is nog niet genoeg onderzocht of het mogelijke negatieve effect van veranderingen in het elektromagnetische veld ook invloed heeft op (cluster) hoofdpijn en migraine.


Wat heb je nu aan deze kennis? Je kunt helaas een aanval van hoofdpijn in zo'n situatie vaak niet voorkomen, wel kun je erop voorbereid zijn en rekening houden met je eventuele planning en er misschien toch (pijn) medicatie bij je dragen. Ook een frisse douche of een plens koud water in je gezicht kan verlichting geven. En mijn favoriete oplossing? Lekker chillen op stormachtige dagen en blogs schrijven;) En op een dag met hitte en felle zon heerlijk de koelte van een mooi bos opzoeken voor een ontspannen wandeling. De oorzaak verander ik helaas niet, maar ik kan wel kiezen hoe ik ermee omga gelukkig...en meegaan in de onstuimige flow helpt meer dan tegen de stroom inzwemmen nietwaar?0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven