Het geheim van iets nieuws leren? Pauzes houden!

Malcolm Gladwell heeft in zijn boek "Outliers" gebaseerd op de theorie van psycholoog K. Anders Ericsson gesteld dat als het gaat om het leren van nieuwe skills we:


  • We met 1 uur tijdinvestering een introductie in nieuwe materie krijgen.

  • We met 10 uur een iets uitgebreidere kennis verwerven van de belangrijkste concepten.

  • We met 100 uur een gemiddeld niveau bereiken.

  • We met 1000 uur experts worden.

  • En we met 10.000 uur meester in de nieuwe skill worden.

Een echte wet van meden en perzen is het echter niet helemaal. Want de werkelijke effectiviteit staat ook onder invloed van je natuurlijke aanleg en je vermogen om goed te kunnen focussen. Je natuurlijke aanleg kan versnellend of vertragend werken, maar maakt niets onmogelijk wat mij betreft. Je focus en daarmee verbonden ook je concentratie kunnen een flink obstakel zijn maar zijn tevens ook goed beïnvloedbaar.Uit een artikel in Current Biology blijkt dat het regelmatig nemen van pauzes tijdens het aanleren van een nieuwe vaardigheid of kennis net zo belangrijk zijn als het oefenen/leren zelf. Uit onderzoek blijkt dan onze hersenen het geleerde daardoor veel beter vast kunnen leggen dan aanvankelijk gedacht werd. Wat een fijne ontdekking nietwaar?


Om iets nieuws aan te leren is het natuurlijk van belang om veel te oefenen, zeker bij bijvoorbeeld motorische vaardigheden (denk ook aan sport). Maar niet non-stop dus! Pauzes zijn goed voor je creativiteit en ze helpen je om gemotiveerd te blijven. Het echte "aanleren" gebeurt dus eigenlijk pas in de tijd tussen de oefensessies in waar je brein bezig is het geleerde te verwerken en vast te leggen in het geheugen.


Hoe lang heeft het brein nu eigenlijk nodig om al deze nieuwe kennisstromen op te slaan en te kunnen reproduceren? Dus hoeveel pauze is er nodig om dit "consolidatieproces" goed tot stand te brengen? Er is onder andere onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de typesnelheid van deelnemers na een periode van oefenen waarbij de groep korte pauzes (10 sec) nam tijdens het typen. De snelheid van toetsaanslag werd gemeten bij het begin van de pauzes en het eind na afloop van de pauzes. Alle deelnemers die pauzes namen bleken na de pauze (waarin ze dus niet "oefenden") beduidend sneller dan vlak voor de pauze. De verbetering ontstond dus in de pauze periodes en niet tijdens de oefenperiodes. Ook werd de hersenactiviteit zelf gemeten tijdens de activiteit en de pauzes waarbij duidelijk werd dat het brein de sensomotorische informatie van de oefensessie aan het verwerken was, met de verbetering in snelheid als resultaat. Dus zelfs na een break van een paar seconden start ons brein al met het verwerken van alle informatie in ons geheugen én kan een verbetering tot stand brengen, en dat is dus erg nuttig!


Wat nu precies de meest optimale pauze is ligt nog open, wat wel blijkt is dat verschillende nuttige breinprocessen al direct starten van de eerste seconde en afhankelijk van de tijdsduur er verschillende processen plaatsvinden. Dus even wat vaker een korte pauze nemen van je (leer) activiteiten is áltijd nuttig en zeker geen verloren tijd! Wat fijn om dat te weten, ik neem nu ook maar even een welverdiende pauze, wat jij?
0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Duizenblad 9
7483 AK Haaksbergen
info@getrealfit.nl

Tel: 06-52214625

CONTACT

Kvknr: 50261800 0000  BTWnr: 1038.96.028.B.01

VOLG ONS OP

  • Facebook Getreal Training & Coaching
  • Linkedin Getreal Training & Coaching
  • Instagram Getreal
  • Facebook sport en bewegen