Een kwestie van doorzetten?

Bijgewerkt: 9 jun 2019

Eerst het slechte nieuws...


Het creëren van verandering in je leven of het bereiken van je doelen, is meestal niet gemakkelijk. Je bent soms echt aan het worstelen. Waarschijnlijk, vrijwel zeker, duurt het vaak veel langer dan verwacht voor je resultaten boekt. En het is ook zeker dát je tegenslagen en momenten zult hebben waarbij alles lijkt te mislukken en niet vooruitgaat. Vooral als het gaat om het creëren van nieuwe gewoontes, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of het leren van nieuwe concepten. Dit verklaart ook waarom de meeste mensen oudejaarsvoornemens al vrij snel weer overboord gooien en terugvallen in oude patronen.Nu, het goede nieuws ...


Strijd, tegenslagen en steeds weer mislukken hoeven je motivatie niet te om zeep te brengen. Ze hoeven jou er niet toe te drijven dat je het opgeeft nog voordat je genoeg tijd en moeite erin hebt gestopt om je doel te bereiken. Sterker nog, psychologen die motivatie en prestaties bestuderen, zeggen dat precies het tegenovergestelde waar kan zijn; zolang je maar de juiste mindset aanneemt.


Door onderzoek in de afgelopen jaren zijn er globaal twee fundamentele geloofssystemen ontdekt, ook wel bekend als 'mindsets', die bepalen hoe mensen reageren op strijd, tegenvallers en falen bij het nastreven van hun doelen. In de ene mindset zul je waarschijnlijk ontmoedigd raken en je doel opgeven. In de andere heb je de neiging om de strijd te omarmen, van de tegenslagen te leren en vooruit te blijven gaan - je blijft volhouden.


Haal jij je motivatie onderuit?


Ons brein geeft graag overal betekenis aan en op deze wijze worden onze ervaringen en de wereld om ons heen geordend en opgeslagen. Je bent constant aan het waarnemen, zowel bewust als onbewust, en je interpreteerd, trekt conclusies trekken en maakt op basis hiervan keuzes. Dit is van belang om te "overleven" maar het veroorzaakt ook vaak veel "lijden", zeker als je een statische (vaste) mindset hebt.


Wanneer jij vaak het gevoel hebt te moeten worstelen en vechten om je doel te bereiken betekent dit ook iets voor jou, het "zegt iets over jou"; je vindt hierdoor iets van jezelf, van anderen en/of de wereld om je heen. Misschien ervaar je jezelf als niet goed genoeg, of vind je dat je simpelweg geen talent hebt om iets te bereiken. Denk jij weleens:


· Ik heb nu eenmaal geen wiskundeknobbel

· Ik ben niet creatief

· Ik stel altijd alles uit

· Ik snap niets van techniek

· Ik heb geen zelfdiscipline

· Afvallen lukt me gewoon niet

· Ik ben verlegen

· Ik ben niet sportief

· Ik ben geen schrijver


En vul hier je eigen conclusies maar in:)


Het is goed om een helder beeld te hebben van je eigen beperkingen en te erkennen waar je jezelf in kunt en wilt verbeteren. Maar in een vaste mindset werkt dit toch anders. Of je kunt het, of je kunt het niet. En als je ergens geen talent voor hebt, waarom zou je het dan proberen? Je kunt het beter opgeven en je energie in iets eenvoudigs steken, nietwaar?

De tweede mindset gaat uit van kansen en mogelijkheden. Talent en vaardigheden zijn vormbaar en kunnen "gekweekt" en opgebouwd worden gedurende een mensenleven.


Beperkingen zijn geen vaste standaard, maar "ontwikkelbaar". Beperkingen zijn slechts een startpunt en een signaal om je focus te zetten op je persoonlijke ontwikkeling in bepaalde gebieden. Uitdagingen en falen zijn geen reden om de handdoek in de ring te gooien maar simpelweg een onderdeel dat nu eenmaal hoort bij het leerproces. Misschien klinkt als de hype van "gewoon" positief denken, echter er is meer fundering door de jarenlange studie naar de (motiverende) mindsets.


Succes komt zelden aanwaaien en er zijn voorbeelden genoeg van zeer succesvolle mensen die net als jij vele uitdagingen en obstakels hebben moeten overwinnen om uiteindelijk te bereiken waar ze nu staan. De kunst is doorzetten, weer opstaan en opnieuw proberen.

Door eens goed te kijken naar jouw eigen interpretaties en conclusies ten aanzien van energie leveren, moeite moeten doen, tegenslag en falen kun je een keuze maken: wil jij het zien vanuit de mindset dat je er nu eenmaal niet voor gemaakt bent? Of kies je de mindset die tegenslag ziet een persoonlijke gids om je focus op het juiste pad te zetten en te houden en uiteindelijk je doelen te bereiken.


Bescherm je motivatie, blijf stappen zetten en KIES voor een Groei Mindset!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven