De kracht van geven


Ik ben een vrijgevig mens, vind het geven van cadeaus leuker dan het krijgen, en ik lever mijn bijdrage aan een betere wereld waar ik kan. Ik vind delen belangrijk en doe het graag. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en inzicht in bijvoorbeeld deze mail, of in gratis inspiratiesessies. Heb jij ook graag iets voor anderen over? Dat is een fantastisch mooie eigenschap!

Geven betekent ook jezelf aanpassen ten behoeve van anderen. Concessies doen, onderhandelen en voor de behoeften van de ander kiezen, en je eigen behoeften op de achtergrond plaatsen. Daar is op zich niets mis mee, integendeel. Belangrijk hierin is dat je bewust te wordt vanuit welke drijfveren en motieven jij je keuzes maakt. Geven kan je energie, groei en motivatie opleveren, maar kan het ook bij je wegnemen. Met welke mindset geef jij eigenlijk?De vrijgevige mindset?

Geef jij onvoorwaardelijk of voorwaardelijk? Geven in de praktijk levert soms ook onuitgesproken verwachtingen en teleurstellingen op. Er is de hoop om iets terug te ontvangen of het gevoel ontstaat bij jou of de ander om iets terug te (moeten) geven. We doen graag iets voor anderen, omdat ze het aan ons vragen (ook al komt het je eigenlijk slecht uit nu), omdat ze er recht op hebben (in onze ogen), omdat je hoopt dat ze ook voor jou klaarstaan in de toekomst (mocht je het ooit nodig hebben), omdat je graag wilt dat ze je aardig vinden, of beleefd en sociaal (want afwijzing is niet fijn) of omdat niemand anders het doet dus dan doe jij het maar (want heb ik keuze dan?...hallo slachtofferrol, op-offeraar, een beetje zelfspot mag hier hé;). En dan gaat er ook nog eens veel tijd zitten in dit grenzeloos klaarstaan voor anderen en we hebben het al zo druk. Maar nee zeggen is niet altijd zo eenvoudig. 


Geef jij grenzen aan?

Zonder grenzen en voorwaardelijk geven levert meestal niet op wat je hoopte terug te ontvangen en brengt jou in een neerwaartse spiraal van verwachtingen, teleurstelling en desillusie. Het brengt je hiermee ook van je eigen pad, je bent bezig met de behoeften van anderen, hun richting en vaart niet 100% je eigen koers. Niet bepaald groei hé. Door grenzeloos te geven en je resultaatverwachting bij anderen neer te leggen loop je kans om op te branden en raak je de grip op je eigen stuur kwijt. 

Je geeft uiteindelijk teveel van JEZELF weg. Van je tijd, je energie, je humeur, je tevredenheid, je geluk, je creativiteit, je ambities, je verwachtingen etc. En als teveel eenrichtingsverkeer is geef je ook je relatie met de ander uiteindelijk weg, want is er nog waardering, respect en gelijkwaardigheid? Teleurstelling, opbranden, stress en een lege (sociale en mentale) tank liggen op de loer. 


De Groei Mindset van geven

Geef je vanuit passie, onvoorwaardelijkheid, plezier en enthousiasme zul je merken dat je tank vol raakt, je hart overloopt en je geluk verdubbelt. Ontdekken wat JIJ graag (weg) wilt geven, zonder voorwaarden, gewoon omdat het JOU blij en enthousiast maakt zal je in een stroomversnelling brengen. Dichter bij waar jouw passie ligt en waar jij energie van krijgt. Ontdek wat jouw zingeving in jouw leven is en het zal voelen als een warme douche van inspiratie. Onvoorwaardelijk vanuit jezelf geven inspireert anderen en vult jou tank zodat er veel ruimte ontstaat voor genieten, creativiteit en nieuwe plannen. Een blije geest voelt ruimte voor groei, is stressbestendig en kan een tegenslag zien als een uitdaging en een kans.
Ontdek jouw kompas

Gezonde grenzen stellen, vaker nee zeggen op wat je liever niet wilt en bewust zijn waar jij je energie naar toe laat stromen geeft balans in je leven en ruimte om je eigen richting vorm te geven. Authentiek vanuit je zelf je keuzes maken op basis van jouw interne kompas. Weten wat je drijft en energie oplevert, en leren om deze persoonlijke waarden mee te nemen in elke JA en Nee die je uitspreekt terwijl jij je op jouw pad ontwikkelt en je eigen richting volgt. Groeien door onvoorwaardelijk te geven niet door van extern te ontvangen, net even een ander perspectief maar een krachtig tool om toe te passen in je Groei Mindset.

Wil je graag reageren of een vraag stellen neem gerust contact met mij op via info@getrealfit.nl Schrijf je in voor de training NLP Groei Mindset die start op 11 december a.s. (4 avonden) in Haaksbergen via onderstaande knop.

Inschrijven

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven