Angst oplossen met NLP

Bijgewerkt: 22 okt 2019

Angst kan je behoorlijk lamleggen. Of je nu last hebt van angst voor vliegen, angst voor hoogtes, sociale angst, spreekangst of angst voor spinnen. Het wordt pas echt vervelend als je dagelijks met je angsten geconfronteerd wordt en je daardoor niet meer kunt functioneren zoals je zelf graag wilt.


In de NLP trainingsgroepen wordt bijvoorbeeld angst voor spreken in groepen, angst voor blozen, sociale angst en onzekerheid vaak benoemd door de deelnemers. Ook krijg ik in mijn coachpraktijk regelmatig vragen over angsten als bijvoorbeeld smetvrees, autorijangst en faalangst of fobieën. Het komt echt vaker voor dan je denkt en we kennen bijna allemaal wel in meer of mindere mate een persoonlijke angst.


Het kan ook heel confronterend zijn als je merkt dat jij angstig bent voor bijvoorbeeld het spreken in groepen en daardoor geen presentaties durft te geven of in een vergadering het woord te nemen. Kansen en mogelijkheden gaan hierdoor misschien wel aan je voorbij? En dan zie je anderen vol plezier en enthousiasme voor een groep staan en het knaagt........dat wil jij ook!Angst is een denkprobleem

Angst zit voornamelijk in je hoofd. Want het is aangeleerd. Natuurlijk kent ons brein een aantal instinctieve angstreacties die ons helpen om veilig te blijven. Denk aan angst voor vallen bijvoorbeeld of snelheid van objecten die op je afkomen en ook angst voor hoogte (niet hetzelfde als hoogtevrees overigens). Een baby laat in zijn reacties deze angst al duidelijk blijken. Het is dus een aangeboren veiligheidsmechanisme. Maar voor de meeste angsten geldt dat deze ontstaan en versterkt worden door clusters van overtuigingen en hieraan verbonden emotionele reacties met uiteindelijk een fysieke angstreactie en vermijdend gedrag als gevolg.


Zo kunnen 2 mensen in een vliegtuig zitten en de één raakt in paniek en de ander niet. Angst en paniek wordt dus niet veroorzaakt door "het in het vliegtuig zitten" maar wel door wat de persoon er in zijn hoofd bij denkt, en vervolgens als gevolg daarvan fysiek en emotioneel voelt. Al zeg ik er wel bij dat dit voor een angstig persoon moeilijk te bevatten is, want eenmaal uit het vliegtuig verdwijnt de paniek en dat werkt voor diegene (helaas) weer als bewijs dat het wel dégelijk aan het vliegtuig ligt;)


Angst voor vallen kan op deze wijze door overtuigingen ontstaan en versterkt worden. Dit zie je bijvoorbeeld bij ouderen die, naast het op oudere leeftijd optreden van functieverlies en balansverstoringen, ook overtuigingen ontwikkelen dat in steeds meer situaties een risico op vallen aanwezig is. Hierdoor ontstaan een groeiende onzekerheid waardoor meer en meer situaties vermeden gaan worden, dit versterkt weer opnieuw de onzekerheid en er ontstaat een neerwaartse spiraal.


De film in je hoofd

Mensen met een angst voor presenteren voor groepen kunnen bijvoorbeeld een hele film in hun hoofd van tevoren afdraaien met alle denkbare scenario's waarin van álles fout gaat. Ook zijn zij zich vaak heel erg bewust van alle ogen die op hen gericht zijn, gezichtsuitdrukkingen en koppelen daar ook al snel conclusies aan. Ze bekritiseren zichzelf, zien slechts alles wat bij henzelf ontbreekt aan eigenschappen en vaardigheden en raken hierdoor in een neerwaartse spiraal van onzekerheid en angst. Het gevolg is dat ze gaan stuntelen en uiteindelijk hun ergste nachtmerrie zien uitkomen.


Een spreker die echter geen last heeft van deze angst zal ontspannen en inspirerend voor de groep staan, heeft plezier in zijn presentatie en verwacht ook dat anderen het leuk gaan vinden. Ze ervaren voorpret, bereiden zich ook met plezier voor. Ze zien ook de enthousiaste reactie al voor zich en staan daardoor ook een stuk relaxter en met meer zelfvertrouwen voor de groep! Een hele andere strategie dus!


Nieuwe strategie

Met NLP-technieken leer je je eigen brein te beïnvloeden waardoor je de ervaring van angst kunt verminderen en in plaats daarvan meer ontspannen en met meer zelfvertrouwen voor een groep kan staan. Of auto kunt rijden. Of kunt vliegen. Of sociale contacten aan durft te gaan! Ontdek de bron van je eigen angst(en) en vind de tools en handvatten om hier voortaan anders mee om te kunnen gaan waardoor jouw angsten verdwijnen en jij zonder beperkingen kun zijn wie je bent! En het mooie is: jij hebt alle hulptroepen al in je! Door je brein toegang te geven tot nieuwe overtuigingen, door anders waar te nemen, door anders te denken, anders te ervaren en versterkende emoties op te bouwen ontwikkel je je eigen successtrategie!0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Duizenblad 9
7483 AK Haaksbergen
info@getrealfit.nl

Tel: 06-52214625

CONTACT

VOLG ONS OP

  • Facebook Getreal Training & Coaching
  • Linkedin Getreal Training & Coaching
  • Instagram Getreal
  • Facebook sport en bewegen

Kvknr: 50261800 0000  BTWnr: 1038.96.028.B.01