10 redenen om eens een Coach op te zoeken

Bijgewerkt: 1 okt 2019

Nu preek ik als coach waarschijnlijk wel een beetje voor eigen parochie;) Maar dan wel met de beste intentie en voor een goed algemeen doel. Ik wil je graag meer inzicht geven in waarom coaching erg helpend kan zijn. Coaching is een trend op dit moment en er komen nog steeds meer coaches bij. Dat maakt coaching enerzijds bereikbaar voor velen anderzijds wordt het daardoor lastiger om de "juiste" coach te vinden.


Mijn advies hierin is in ieder geval: let op de kwalificaties en diploma's van je coach en eventuele erkenningen door bijvoorbeeld beroepsverenigingen. Want dit verzekert je in ieder geval van deskundigheid en een zekere gegarandeerde basiskwaliteit. Echter ik wil niet uitvlakken dat er ook hele goede coaches zijn zonder enig diploma of papiertje! Wat ik maar wil zeggen: kiest de coach die bij je past, maar beste "coachee": wees wel kritisch op het de uitvoering en het (eind)resultaat!


Waarom coaching

We hebben allemaal onze vraagstukken in het leven. Of het nu te maken heeft met je gezondheid, je gewicht, je leefstijl. Of de balans in werk/gezin/jijzelf. Of omdat je kampt met negatieve stemmingen, onzekerheid, stress en vermoeidheid.

Je wilt graag je verhaal kwijt én een oplossing voor je vraagstuk of probleem vinden en zoekt daarbij een deskundige. Het kan ook zijn dat je helemaal geen behoefte hebt aan een lang coachtraject maar het wel fijn vindt om af en toe eens te sparren en feedback te krijgen van een "objectieve buitenstaander" om je eigen gedachten en afwegingen in een professioneel kader te toetsen. Dat laatste wordt steeds vaker ingezet: even je hoofd leeg, je richting weer scherp en de ruis van de radar! Ik heb voor jou even wat redenen op een rij gezet waarvan ik denk dat daar de kracht van een goede coach zit!
10 redenen waarom Coaching je kan helpen:


1. Het klaart de mist in de je hoofd op:

Een coach is getraind om jou de vragen te stellen die jij jezelf nog niet gesteld had. Deze vragen helpen je om helder te krijgen wat je nu eigenlijk precies wilt, of wie/wat je het liefst wilt zijn. Ontdek wat jou drijft en waar je passie in zit, ontdek je persoonlijke missie of zingeving en volgt dit interne kompas!


2. Breingymnastiek:

We trainen ons lijf om fitter, sterker of sneller te worden. Maar waarom niet ons brein? Je mindset speelt een hele belangrijk rol in je gevoelens en gedrag en de keuzes die je in je leven (steeds weer) maakt. Dit kan je leven zelfs onbewust volledig laten ontsporen! Een coach ontrafelt deze gedachtepatronen met jou. Je brein is ook in staat om steeds weer opnieuw te leren, en door nieuwe (neurologische verbinding) patronen te ontwikkelen ontstaat nieuw gedrag. Vernieuw jezelf en ga voor een interne upgrade!


3. De knop omzetten.

Een coach helpt op je pad te blijven. Eenmaal de stap gezet om te veranderen blijkt het vaak erg lastig om nieuwe gewoontes ook vol te blijven houden. Je kunt je zelfs echt verloren voelen en volledig "je weg even kwijt zijn". Door regelmatige gesprekken blijf je in de juiste richting, verfris je wat je geleerd hebt en krijg je inspiratie en motivatie om het vol te houden. Herhaling is belangrijk bij het installeren van nieuw gedrag. Een coach kan je helpen om in kleine, behapbare stappen je doelen te bereiken!


4. Een deskundige blik.

Een coach is opgeleid in en heeft kennis van de menselijke psychologie en heeft ervaring in veranderen van gedrag en emotie. Een coach brengt je deze kennis begrijpelijk over zodat jij jezelf beter leert begrijpen en aansturen. Een coach legt je blinde vlekken bloot en plaatst je voor dilemma's die je mentaal uit dagen om tot de kern te komen. Dit allemaal om je probleem om te buigen naar nieuwe kansen.


5. Uitdaging

Een coach daagt je uit om groot te dromen. Net als in sport is in je persoonlijke ontwikkeling ook belangrijk om voorbij de grens van je comfort te gaan om uiteindelijk beter te worden. Ik ga uit van je ware potentie en nodig je uit om deze in te gaan zetten.


6. Een spiegel.

Een coach geeft je feedback. En kijkt vanaf een unieke positie objectief met je mee en geeft je antwoorden of je op de juiste weg zit, of het zin heeft wat je doet en denkt. Een coach heeft daarin een professionele afstand en nabijheid, anders dan je vrienden, familie en collega's.


7. Ervaring

Een coach heeft zelf de nodige ontwikkeling in het leven doorgemaakt, en is vaak ervaringsdeskundig en in gevolgde opleidingstrajecten stevig uitgedaagd in zijn/haar persoonlijke en professionele ontwikkeling. Met deze kennis en ervaring kan een coach jouw veranderproces effectief begeleiden en versnellen.


8. Focus.

Als je start met een verandering is er aandacht en herhaling nodig om werkelijk te veranderen. Een coach herinnert je regelmatig aan waar je naar toe wil, welke stappen je zet en waarom, hij of zij volgt je, evalueert met jou resultaten en houd je scherp en alert. Het is deze consequente aanpak en betrokkenheid die de sleutel is tot jouw succes.


9. Eenvoud.

Alles wat verwarrend, veel en overweldigend is kan een goede coach terugbrengen tot behapbare brokken. Stress verminderen door te relativeren en de ruis en ballast verminderen. Een coach kan je helpen oriënteren, ordenen en opruimen.


10. Motivatie.

Een coach houd je scherp, laat je ervaren waar je het allemaal voor doet en help je waar nodig herinneren aan waar je van weg wilde. Een coach onthoudt je vorderingen en brengt je winst in beeld waardoor je vertrouwen in je eigen kunnen groeit. Jij staat weer aan het stuur van je eigen leven!


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Duizenblad 9
7483 AK Haaksbergen
info@getrealfit.nl

Tel: 06-52214625

CONTACT

VOLG ONS OP

  • Facebook Getreal Training & Coaching
  • Linkedin Getreal Training & Coaching
  • Instagram Getreal
  • Facebook sport en bewegen

Kvknr: 50261800 0000  BTWnr: 1038.96.028.B.01